1 Ekim 2007 Pazartesi

yedi açıdan namaz 1 ibadet açısından

Yedi Açıdan NAMAZ
AHMET TOMOR HOCA
www.tomorhoca.com


Mukaddime

Yüce Allah, hadîs-i kudsî de: "Gizli hazine idim. Bilinmek istedim ve mahlûkatı (varlıkları) yarattım." buyuruyor.

Bu kudsî hadiste, varlıkların yaratılmasındaki amacın Mârifetullah (bilinme) olduğu bildirilmektedir.

Bilinme, bilinçle olduğuna göre, varlıkların yaratılmasındaki asıl amaç, bilinçli varlıklardır. Diğer varlıklar, bilinçli varlıkların yararı için yaratılmışlardır.

Ruh ile sonsuzlaştırılan ve bilinçli varlıkların en üstünlerinden olan insanların aslî ve temel görevleri, Allah'ı bilmek, Allah'ı tanımak ve yalnızca Allah'a kul olmaktır.

İnsanların, Allah'ı bilmeleri, tanımaları, îman etmeleri ve yalnızca Allah'a kul olmaları, hurâfelere dayalı bâtıl inançlar, sapık ideolojiler, sapık sistemler ve din karşıtı sapık rejimler gibi yapay, zorlama, baskı ve zorbalık olmayıp, insanın fıtratına, duygularına ve doğal yapısına ve sağ duyusuna uygundur.

Çünkü demirin, çimentonun, milyarlarca kum taneciklerinin ve diğer yapı malzemelerinin kendilerinden var olup, plânsız, projesiz ve ustasız, mühendissiz, tesâdüf ve rastlantılarla bir araya gelerek kocaman sarayları oluşturduklarını iddiaya kalkışmak, ne derece delilik ve saçmalık ise...

Milyarlarca yıldızların kendiliklerinden var olup, plânsız, projesiz, yaratıcısız ve yöneticisiz tesâdüf ve rastlantılarla bir araya gelerek, kâinattaki denge ve düzeni oluşturduklarını iddiaya kalkışmak, daha delilik ve daha saçmalıktır.

Dünya, Ay, Güneş ve Yıldız'lar arasındaki mesâfe dengesini koruyan çekim gücü, kendiliğinden oluşan bir güç müdür?

Bir tek insanın bedeninde ayrı, ayrı türlerden oluşan 30 trilyona yakın canlı hücreleri kim yaratmıştır?

Bir bedende çift olan organlara, meselâ iki göze, iki kulağa, iki böbreğe, iki kola, iki ayağa eşit sayıda ve aynı tür hücreleri sevk ve idare eden kimdir?

Hayvanları yönlendiren içgüdü nedir?

Yumurtadan çıkan piliç, düşmanlarını nasıl tanır?

Kocaman inekten korkmayıp, kediden korkması ve uçan kuşlar arasında kartal ve doğan gibi kuşları ayırt edip tanıması ve korkması, hangi ilim ve hangi mantıkla açıklığa kavuşturulabilir?

İnsanları yönlendiren akıl ve ruh nedir?

Kan pıhtısı ile başlayan, çeşitli kimyasal ve fiziksel değişime uğradıktan sonra, genel anatomisi oluşan bedensel yapımızın insan şeklini alışında, cinsiyetimizin belirlenişinde, saçlarımızın, gözlerimizin renginden parmak izlerimize kadar, bedensel yapımızın oluşumunda zerre kadar etki, yetki ve seçeneğimiz var mıdır?

Yaratılışı, doğumu, yaşamı ve ölümü elinde olmayan ve kendi kaderini kendi belirleyemeyen insanın, madde ve madde ötesi bütün varlıkları yaratan, yöneten ve dilediği gibi yönlendiren yüce Allah'a "KUL" olmaktan başka bir seçeneği var mıdır?

Bu apaçık gerçekler karşısında putlarını savunamayanların, fikir özgürlüklerini kısıtlayarak ve hukuku kullanarak müslümanları susturmaya kalkışmalarının anlamı nedir?

Eski çağlarda yaşayan müşriklerin, inkârcılık ve putçuluk hareketleri, "küfr-ü cehlîden" (bilgisizlikten) kaynaklanıyordu. Bilim ve teknolojiden yoksun olan o devrin müşrikleri, bilmedikleri için inkâr ediyorlardı.

Ama inkârla iş bitmiyordu. Çünkü fıtratlarından kaynaklanan inanç baskısı ve bundan oluşan ruhsal bunalım, onları inanca zorluyordu.

Yoğun inanç baskısından ve ruhsal bunalımdan kurtulmak için, yağmurdan kaçarken, doluya tutulmuşlar ve gökyüzündeki parlak yıldızları, Ay'ı ve Güneş'i yeryüzünü yöneten ilâhlar olarak kabullenmişler ve onların adına diktikleri taşlara tapınmaya başlamışlar.

Çağımızdaki putçuluk hareketleri ise, küfr-ü cehlîden, yani bilgisizlikten değil, küfr-ü inâdîden, inatçılıktan kaynaklanmaktadır.

Eski çağ müşriklerinin çarpılırım korkusu ile başlarını kaldırıp bakmaya korktukları yerlere, çağın insanı bilim ve teknoloji ile çıkmıştır.

Uzaya yerleşen, Ay'da yürüyen ve yıldızlara doğru tırmanan çağın insanı, Ay'ın, Güneş'in ve Yıldız'ların ilâh olmadığına ve olmayacağına kesinlikle inanmıştır.

Tapınılan taşların ve diğer maddelerin aslını oluşturan elementleri ve elementleri oluşturan atom yığınlarını didik didik araştırmış ve atomun çekirdeğini parçalayarak yeryüzünün hâlifesi olduğunu ve madde üzerindeki hâkimiyetini kanıtlamıştır.

Akıl, bilinç ve irade gücünden yoksun olan ve insanın elinde bir oyuncak olan maddenin ilâh olamayacağı gerçeğini açıkça ortaya çıkarmıştır.

Bu ilmî gerçeklere ve kesin belgelere rağmen hâlâ putçulukta direnen ve taşların önünde saygı duruşu yapan çağın müşrikleri, gerçekte taş devri insanının çok gerisinde kalmaktadırlar.

Taş devri müşrikleri, Dünya'dan daha büyük ve daha güçlü enerji kaynakları olan Güneş'i ve Yıldız'ları ilâhlaştırıp, onların adına diktikleri taşlara tapınırken...

Çağın müşrikleri, kendileri gibi hücre yığınından oluşan ve ölünce çürüyüp toprağa dönüşecek olan kişileri ve onların görüşlerini ilâhlaştırıp, onların adına diktikleri taşlara tapmaktadırlar.

Bu dünya imtihan alanıdır. İman ise gaybîdir. Bazı gerçekler gizlidir, gelip insanın yüzüne çarpmazlar, düşünenler, ancak akıl duygusu ile o gerçeklere ulaşabilirler.

Yüce Allah, Kur'an'da;"Ey akıl sahipleri.." diye, akılları, düşünmeye ve gizli gerçeklere ulaşmaya davet ediyor.

Evet, bu dünya imtihan alanıdır ve Ahiret'in tarlasıdır. Gerçekte ceza veya ödüllendirme yeri değildir. Bu nedenle kıyamete kadar îman ve küfür kesintisiz devam edecektir.

Yüce Allah, inkârcı kâfirlerin ne rızkını keser ve ne de onları hemen cezalandırır.

Ancak, Yüce Allah'ın kesinlikle af etmediği, Ahiret'e ertelemediği ve bu dünyada şiddetle cezalandırdığı bir suç vardır;

O da zulümdür. Küfür devam eder, ama zulüm devam etmez.

Hıristiyan ve Yahudi fanatiklerin başlattığı İslâm düşmanlığını, halkı müslüman olan ülkelerde söz ve yetki sahibi olan sahte lâikler uygulamaya kalkışırsa ve müslümanlara zulüm ve zorbalığa yeltenirlerse..

Şu gerçeği unutmasınlar! Bu zulüm hem insanlığın ve hem dünyanın felâketlere uğramasına neden olur.

Çünkü, peygamberimizden önceki dönemlerde her kavme (topluma) ayrı, ayrı peygamberler gelirdi.

Hangi toplum peygamberine ve o peygambere iman edenlere, baskı, zulüm ve zorbalığa kalkışırsa, Allah yalnızca o toplumu helâk ederdi.

Nitekim Lût kavmini helâk etmeye giden melekler, Hazreti İbrahim'e uğramışlar ve Lût kavminin helâk edileceğini bildirmişlerdi.

İnsanlar kabullensin, kabullenmesin, Allah'ın şahitliği yeterlidir ve Hazreti Muhammed, tüm insanlara gönderilen son peygamberdir ve günümüzün koşulları çok farklıdır.

Hepimiz aynı uzay gemisinde yaşama zorunluluğundayız. Lütfen, yan yana ve birlikte yaşamasını öğrenelim.

Keser gibi yongaları yalnız kendimize yontmayalım. Balta gibi ortadan keselim.Yani adaleti eşit uygulayalım.

Kimsenin inancına, inancını öğrenmesine ve inancı doğrultusunda yaşamasına karışmayalım ve "Sizin dininiz sizin ve bizim dinimiz bizim" ilâhi emrini uygulayalım.


1- İbadet Açısından Namaz

Madde ve madde ötesi varlıkları, kâinattaki denge ve düzenin gereği birbirlerinin yararı için yaratan Yüce Allah, insanı kendisi için, kendisine bilinçli ibâdet etmesi için yaratmıştır.

Anatomisi ve fiziksel yapısı ile "ahsen-i takvîm" (en güzel şekil) de yarattığı insanı, "Ruh" ile sonsuzlaştırmış, "Akıl" ile bilinçlendirmiştir.

Nur'dan yarattığı meleklerini, Adem'e secde (saygı) yaptırarak, insanın diğer varlıklara karşı olan üstünlüğünü ve kendi katındaki değerini fiilen kanıtlamıştır.

Ancak, meyve ağacının değeri, meyvesi ile orantılı olduğu gibi;

İnsanın, Allah katındaki değeri de ibâdeti ile orantılıdır. Yüce Allah buyuruyor; "Cinleri ve insanları ancak bana ibâdet yapmaları için yarattım" Ezzâriyat - 56

İnsanın, yalnızca Allah'a ibâdet edebilmesi için, önce nefsini (kendini) bilmesi gerekir.

Direksiyon başında babasının kucağına oturan çocuk, küçücük elleri ile direksiyonu hafifçe sağa sola çevirince arabayı ben götürüyorum diye sevinir.

Oysa kontağı açan, motoru çalıştıran, vitesi ayarlayan, gaza, debriyaja ve frene basan ve gerçekte direksiyonu kullanan babasıdır.

Direksiyonu hafifçe sağa, sola çevirmekle, arabayı ben götürüyorum diye sevinen ve şımaran çocuğun araba üzerindeki hâkimiyeti ne kadar sınırlı ve kısıtlı ise..

Doğumu, yaşamı ve ölümü elinde olmayan, kendi kaderini kendi yazamayan ve bedenindeki trilyonlarca hücreden bir tek hücreye sözünü geçiremeyen insanın, kendi bedeni üzerindeki hâkimiyeti de aynı derecede sınırlı ve kısıtlıdır.

Güneş'e oranla bir atom kadar küçük ve bir hiç olduğunu bilen kişinin, Dünya'yı, Ay'ı, Güneş'i ve Yıldız'ları yaratan, yöneten ve yönlendiren Yüce Allah'a kul olmaktan ve yalnızca Allah'a ibadet etmekten başka bir seçeneği yoktur.

İbâdet ne demektir?

"Abd" kökeninden gelen ibâdet, kulluk, tam teslimiyetçilik ve kesin ita'at demektir.

İbâdet edene "Âbid", ibâdet edilene "Ma'bud" denir. İbâdet edenin, Âbidin, bilinçli ve samimi olması ve ibâdet edilen Ma'bud' un gerçek ve hak Ma'bud olması şarttır.

Gerçek ve hak Ma'bud olarak, âlemlerin Rabbi olan Allah'a inanan ve îman edenlerin ilk görevi beş vakit namazdır.

İşini, gücünü bırakan, tatlı uykusundan fırlayan, abdestini alıp Allah huzurunda el bağlayıp, teslim olan ve secdeye kapanan kişi, ibadetin zirvesine ulaşmış ve Allah'a gerçek kul olmuştur.

Sevgili Peygamberimiz;"Namaz dinin direğidir. Namazını kılan, dinin direğini dikmiş ve namazı terk eden, dinin direğini yıkmıştır" buyurmuştur.

Namazla ilgili Kur'an'da, yüze yakın âyet-i kerîme ve sayısız hadîs-i şerif'ler vardır. Ancak bu hadîs-i şerif namazın önemini belirtme açısından yeterlidir.

Evet, dinin direğini yıkmak istemeyenler ve dinsiz kalmak istemeyenler, beş vakit namaza can simidi gibi sarılmalı ve namazı seve seve kılmalıdırlar.

Beş vakit namaz en büyük ilâhi emirdir ve farz-ı ayın'dır. Farz-ı ayın demek, üzerlerine namaz farz olanların, bu namazı bizzat kendilerinin kılmaları şart demektir.

Bir toplumda yalnızca hacıların, hocaların, emeklilerin ve âile içinde eşlerden birinin namaz kılması yeterli değildir. Nitekim toplumda ve aile içinde bazılarının yediği yemekle diğerlerinin karınları doymadığı gibi..

Namazda vekâlet geçersizdir. Bir kişinin işi, gücü, görevi, makamı ve rütbesi ne olursa olsun, beş vakit namazı kendisinin kılması şarttır.

Biz görev başındayız. Bizim çalışmalarımız da ibâdettir gibi, İslâm'la bağdaşmayan, tutarsız şeytan fetvaları ile oyalanmayalım. Beş vakit namazı terk ederek, Allah'a isyan etmeyelim ve dinimizin direğini yıkmayalım.

Sevgili Peygamberimiz; "Her şeyin bir alâmeti (belirtisi) vardır. İmân'ın alâmeti, namazdır." buyurmuştur.

Namaz kılmak, imanın en açık belitisi olduğuna göre, namaz kılmamak da îmansızlığın belirtisi demektir.

Beş vakit namaz , gerçekten îmanın en açık belirtisidir. Gayr-i müslimlerin (Müslüman olmayanların) yoğun olduğu yerlerde ve yabancı dış ülkelerde, namaz kılan bir kişi, açıkça ben müslümanım demekte ve îmânını fiilen kanıtlamaktadır.

Beş vakit namaz, her insana farz mıdır?

Beş vakit namazın farz olması için öncelikle insan olmak gerekli, ama yeterli değildir. İnsan olmanın dışında;

1 - Müslüman olmak.

2 - Akıllı olmak.

3 - Bülûğa (Erginlik çağına) ermek.

4 - Kadınlar âdet ve nifastan temizlenmiş olmak.

Bu dört konuyu biraz daha açıklığa kavuşturalım.

1- İslâm dinini kabul edenlere "Müslüman" denir. İslâm dini, kıyâmete kadar gelecek olan bütün insanları ve tüm dünyayı kapsayan son ilâhî dindir.

Bu nedenle, dil, renk ve ırk ayrımı yapmaksızın herkesi kabul eden, kucaklayan ve kardeş yapan bir dindir.

Bir kişinin daha önceki inancı ve yaşamı ne olursa olsun, İslâm'ı kabul edenler, müslümandır, kardeştir ve aynı haklara sahiptir.

Bir kişinin müslüman olabilmesi için, anlamını bilerek, inanarak kalbi ile onaylayarak, dili ile bir defa, "Eşhedü en lâilâhe illâllah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve Resûlüh" diye kelime-i şehâdeti getirmesi yeterlidir.

Allah'tan başka hak ve gerçek ilâh (Ma'bud) olmadığına ve Hazreti Muhammed'in, Allah'ın kulu ve peygamberi olduğuna inanan ve müslüman olan kişi, bu inancına bağlı kaldığı sürece müslümandır ve kesinlikle Cennet'e girecektir.

Cennet'e giriş, iki çeşittir.

Birincisi; Mahşer yerinde, ya hiç sorguya çekilmeden veya sorgulamadan sonra, Peygamberler, Sıddıklar, Şehidler, Evliyalar ve Salihlerle birlikte mânevi feyizler, ruhsal zevkler ve büyük coşku ile hiç azap görmeden Cennet'e girmek.

İkincisi;Mahşer yerindeki sorgulamada, sevâbı az ve günahı çok gelenler, günahları kadar yanmak üzere Cehennem'e atılacaklar, günahlarından arındıktan ve Cennet hayatına uyum sağlayacak duruma geldikten sonra Cennet'e gireceklerdir.

Allah'tan başka rabb'ler edinenler, İslâm karşıtı kişileri ve onların görüşlerini ilâhlaştırıp, putlaştıranlar ve İslâm dışı ideoloji ve sistemleri benimseyip, bunların kurbanı olanlar, inanç açısından İslâm dininden çıktıkları için, bunların Cennet'e girmeleri haramdır ve Cehennem'de sürekli kalacaklardır.

2- Allah'ın en büyük nimetlerinden biri olan"Akıl", ilâhi bir lûtuftur. Yani Yüce Allah dilediği varlıklarına bu nimeti vermiştir.

İlâhi emirlere muhâtap olan, bilinçsiz hücreler, et ve kemik yığınları değil, ancak akıllardır.

Yüce Allah, Kur'an'da;"Ey akıl sahipleri.." diye akıllara hitap etmekte, emir ve yasaklarını onlara bildirmektedir.

Malı olmayan fakirlere, zekât ve hac gibi ibâdetler farz olmadığı gibi, aklı olmayanlara da namaz ve oruç gibi ibâdetler farz değildir.

Doğuştan aklı olmayanlara, sonradan aklını yitirenlere veya yaşlılık nedeniyle ağır bunama dönemine girenlere beş vakit namaz ve oruç farz değildir. Ayrıca bir gün, bir geceden (24 saatten) fazla ve altı namaz vakti kadar veya daha fazla baygın halde ve komada kalanlara da, bu hastalıkları devam ettiği sürece namaz farz olmadığından, bu hastalar sağlığa kavuştuktan sonra da bu namazları kazâ etmezler.

Eğer baygınlık ve koma hali, 24 saat (beş namaz vakti) veya daha az olursa, bu hastalar sağlığa kavuştukları zaman baygın ve koma halinde kılamadıkları namazlarını kazâ ederler.

"Aklın yolu birdir" derler, doğrudur. Çünkü en akıllı ve en bilinçli varlıklar olan ve nefsâni duyguları olmayan meleklerin arasında, hiç bir görüş ayrılığı ve görüş ayrılığından kaynaklanan tartışmalar olmaz.

İnsanların ve cinlerin kendi aralarındaki görüş ayrılıkları ve görüş ayrılığından kaynaklanan tartışmalar, kavgalar ve savaşlar, şehvet, öfke, ihtiras, kin ve benlik gibi nefsâni duyguların akılları devre dışı bırakmasından ileri gelen olaylardır.

Dinsiz ve dengesiz bir yaşamın kurbanı olanların ve şehvet gibi nefsâni duygularının etki ve baskısı ile akılları devre dışı kalanların, çıplaklığı savunmaları ve baş örtüsüne karşı olmaları, onların açısından doğaldır.

3- Bülûğ (erginlik) çağına ermeyen çocuklara beş vakit namaz farz değildir. Çocukların bülûğa ermesi, bedensel yapılarına, psikolojik duyarlılıklarına ve yaşadıkları iklim şartlarına göre farklı olabilir.

Genelde kızlar 9 yaşından ve erkekler 12 yaşından sonra bülûğa ererler.

15 yaşına gelen kız veya erkeklerde, bülûğa erme belirtileri olmasa da, bu yaştan sonra, şer'an (dînî açıdan) bülûğa ermiş olurlar.

Erkekler ilk ihtilâm olmaları ile ve kızlar, 3 günden az olmamak üzere ilk âdet kanını görmeleri ile bülûğa ermiş olurlar.

Bülûğa eren kızlara ilk âdet kanından temizlendikleri anda, beş vakit namazı kılmaları ve örtünmeleri farz olur.

Bülûğa eren, yani gece ilk defa ihtilâm (rüyada cünüp) olan erkeklere, o gecenin yatsı namazından başlamak üzere, beş vakit namaz farz olur.

Çocuklar, ana-babanın elinde ilâhi emânettir. İslâm fıtratı üzere doğan ve tertemiz bir halde ana-babaya teslim edilen yavruları, korumak, kollamak ve Allah'ın emri doğrultusunda yetiştirmek, ana-babanın üzerine farzdır.

Çocukların sağlığını korumak da ana-babanın görevidir. Özellikle gebelik ve emzirme dönemlerinde sigara, alkol ve uyuşturucu kullananlar ve çocukların yattığı kapalı odalarda sigara içenler, yavrularının sağlığına zarar verdikleri için Allah katında sorumludurlar.

Çocuğun sağ kulağına ezan ve sol kulağına kâmet okuyarak, İslâm'a uygun ve anlamı güzel olan bir isim takmalı ve konuşacağı zaman, önce Allah demesini öğretmeli ve sık sık tekrarlamalıdır.

Yavrunun doğal gıdası, ilâhî formüle dayalı ana sütüdür. Zorunlu nedenlere dayanmadıkça ana sütünden ayrılmamalıdır.

Çünkü el değmeden, plastik ve metal kaplara girmeden, elektronik cihazlardan geçmeden, havadan etkilenmeden ve dış ısı ile besin kaybına uğramadan, taptâze ve âb-ı hayat (hayat suyu) gibi anaların göğsünden fışkıran ana sütü, doğal ve genel besleyiciliği yanında, hastalıklara karşı koruyucu özellikleri de vardır.

Helâl lokma yiyen, iyi huylu ve sağlıklı bir anneden iki yaşına kadar süt emen yavrulara, her açıdan ana sütü yeterlidir.

Yavrusunu seven, onun gerçek ve kalıcı geleceğini düşünen ve Cennet'e hazırlamak isteyen ana-babalar, yavrularını her türlü kötü ve çirkin sözlerden, günah işlenen ve özellikle belirli kanalları izlemekten, ateşten korur gibi korumalıdırlar.

Yüce Allah buyuruyor; "Ey mü'minler! Kendinizi ve ehlinizi (eş ve çocuklarınızı) yakacağı taş ve insan olan ateşten koruyun." Tahrim-6

Çocuklar 7 yaşına yaklaşınca, namazın önemi vurgulanmalı, namazla ilgili ön bilgilerin ve kısa surelerle, duâların öğretilmesine başlanmalıdır.

Sevgili Peygamberimiz; "Çocuklarınız 7 yaşına gelince, onlara namazı emredin ve 10 yaşına gelince kılmazlarsa (hafifçe) vurun." buyuruyor.

En büyük mürşid ve en büyük eğitimci olan Peygamberimizin bu emri doğrultusunda yavrularımızı 7 yaşında namaza başlatalım. Severek, okşayarak ve bazen sevdikleri şeyleri alarak, ödüllendirerek namaza alıştıralım ve namazı sevdirmeye çalışalım.

On yaşına geldikleri zaman, uyarılarımıza rağmen namaz kılmazlarsa, başlarına ve yüzlerine vurmamak ve sopa kullanmamak koşulu ile çıplak elle ve en fazla üç tokat vurmalıdır.

Sünnet cemiyeti dolayısı ile bir ev sohbetinde, çocukların dini eğitimleri ve 7 yaşında namaza başlatılmaları konusunu anlatırken, ilkokul müdürü olduğunu söyleyen biri sözümü keserek aynen şunları söyledi;

"Çocukların 7 yaşında namaza başlatılmaları ve 10 yaşından sonra baskı uygulanarak namaza zorlanmaları, çocukların özgürlük haklarına, insanlık haklarına ve genel ahlâk ve hukuk kurallarına saygısızlık değil midir?"

Müdür beyin bu insancıl (!) yaklaşımlı sorusu üzerine konuyu değiştirmek zorunda kaldım ve müdür beyin içerisinde bulunduğu, yaşadığı, uyguladığı ama farkında olmadığı sistemi örnek vererek cevaplandırmaya çalıştım;

"Müdür bey! dedim. Beş yıllık (o zaman öyle idi) ilk öğretim yasalarla belirlenmiş, zorunlu ve temel bir eğitimdir.

7 ve daha yukarı yaştaki çocuklar, sabahın kör karanlığında, tatlı uykularından zorla uyandırılmakta ve sıcak yataklarından zorla kaldırılmaktadırlar.

Tatlı uykularından ve sıcak yataklarından zorla kaldırılan çoçuklar, yarı aç, yarı uykulu bir halde ve kışın soğuk günlerinde, kar, tipi, yağmur ve fırtına altında üşüyerek ve ıslanarak okula gitme zorunluğundadırlar.

Ayrıca büyük kentlerde o saatteki yoğun trafiğin arasında körebe gibi kaçarak, koşarak ve trafik canavarından kıl payı kurtularak okula gitmektedirler.

Veliler bu uygulamayı yürütme ve gerekli hallerde zor kullanma ve baskı yapma zorunluğundadırlar.

" Müdür beye dönerek, "Sayın müdür bey!" dedim.

"Doğumla, ölüm arasında sınırlı ve kısıtlı olan kısacık dünya hayatı için, çekilen bunca çileleri, sıkıntıları ve hatta ölüm tehlikelerini hoşgörü ile ve doğal karşılıyorsunuz.

Diğer yanda, Allah'ın, İslâm fıtratı (İslamî yaşantı) üzere yarattığı yavruların, doğal yaşamlarının bir gereği olan beş vakit namazı, ana-babalarının yanı başında ve sıcacık odada kılmalarını, neden bu derece abarttığınızı ve yadırgadığınızı anlayamadım." dedim

Müdür bey, doğrusu kendisinden hiç beklemediğim bir olgunlukla boynuma sarıldı ve benim gibi bir âcizden özür diledi.

Sevgili din kardeşlerim!

Binbir güçlükle yetiştirmeye çalıştığımız ve üzerine titrediğimiz yavrularımızın haydut, terörist olmalarını istemiyorsak, ileride bizleri sevmelerini, saymalarını, vatana, millete yararlı olmalarını ve en önemlisi mahşer yerinde yakalarımıza yapışıp, bizlerden davacı olmamalarını istiyorsak, çok sevdiğimiz yavrularımızı, peygamberimizin emir ve irşatları doğrultusunda yetiştirmeye çalışalım.

Münâfıklar gibi önce ekmek, sonra din demeyelim ve sahâbeler gibi, her yerde, her konuda ve her zaman dîni ön plânda tutalım.

Yavrularımızı 7 yaşında namaza başlatalım. 10 yaşına geldikleri zaman daha duyarlı olalım ve başta Kur'an olmak üzere gerekli temel ve genel dînî bilgileri öğretelim.

4- Âdet ve nifas (lohusalık) halinde kadınlara, bu halleri devam ettiği sürece namaz farz değildir.

Ruhla sonsuzlaştırılan ve sonsuzluk âlemi için yaratılan insanların özlemlerinde ve bilinç altlarında doğal olarak ölümsüz bir yaşamın, özlemi ve isteği vardır.

Genç, sağlıklı, dinamik, sorunsuz ve hayat dolu insanlarda bu özlem ve istek daha güçlüdür.

Şeytan, Hz. Adem ile Hz. Havvâ'ya işte bu açıdan yaklaştı. Uzun yıllar cennette kaldığı için, yalnızca kendisinin bildiği bir sırrı ifşâ ediyormuş gibi davrandı ve Allah adına yemin ederek, o yasaklanmış ağacın meyvesinden yiyenlerin ölümsüz hayata kavuşacağını söyledi.

Hz. Adem korktu ve irkildi ama genç, dinamik, sağlıklı, sorunsuz ve hayat dolu bir kadın olan Hz. Havvâ, hemen o ağacın meyvesinden yedi, eli ile Hz. Adem'in ağzına götürerek yemesi için ısrar etti ve yedirdi

Allah tarafından cezalandırılan Adem ve Havvâ, cennetten sürülüp, yaşam şartları en güç olan Dünya gezegenine indirildiler. Suçu önce işleyen ve eşi Adem'i suç işlemeye teşvik eden Havvâ, ayrıca her ay adet kanı görmekle cezalandırıldı.

Kadınlardan her ay gelen ağır kokulu, kara, kırmızı ve sarı renkli kana, adet (aybaşı) kanı denir.

Adet kanı 3 günden az ve 10 günden fazla olmaz. Aşağıdaki kanlar, âdet ve nifas kanı olmayıp, burundan ve kesilen parmaktan gelen kanlar gibi yalnızca abdesti bozarlar.

İstihâze adı verilen bu kanlar, namaza, oruca, Kur'an okumaya engel olmadığı gibi, hanımların eşleri ile münâsebette bulunmalarına da engel olmazlar.

3 günden az gelip kesilen kanlar.

Âdet günlerinde, 10 günden fazla gelen kanlar.

İki adet arasında, 15 gün geçmeden önce gelen kanlar.

9 yaşından küçük kızlardan gelen kanlar. Adetten kesilmiş kadınlardan gelen kanlar. Gebe kadınlardan gelen kanlar.

Doğumdan sonra 40 günden fazla gelen kanlar

Hiç yorum yok:

Powered By Blogger