15 Eylül 2007 Cumartesi

NAMAZDA HUŞU 3

Namazda Huşu
[ Ahlak-Tasavvuf ] 03.09.2004 tarihinde Leman Buyuktortop sordu. 1606 defa okundu
Namaz kılarken okuduğumuz surelerin manasını zihnimizden geçirmeli miyiz ? Namazda huşu böylemi sağlanır? Okunan surelerin sırf lafzı yeterlimi? Anlamını zihinden geçirmek farzmı Huşusuz namaz namaz değildir deniyor. Huşu olayını nasıl sağlarız. Teşekkürler.
Namazda huşu son derece önemlidir. Çünkü namaz, Allah’ı anmak / zikretmek için kılınır. O: "Beni anmak / zikir için namaz kılın" der. Namazda okunan sureler de aslında manaları düşünülsün ve bu atmosfere girilsin diye okunur. Hz. Peygamber (sa) "Düşünmenin olmadığı bir okuyuşta hayır yoktur" buyurur. Bu sebeple Müslümanlar hiç olmazsa namazda okudukları surelerin manalarını bilmelidirler.

Bu, sanıldığı kadar çok zaman alan, zor bir iş değildir. Topu, topu bir haftalık bir uğraşı ile, bu konuda bütün bir ömre yetecek kadar bilgi edinilebilir. Kuran-ı Kerimin dilini bilmemek bunun mazereti olamaz. Müslüman o kadar da anlamayan ve hiç bir çaba göstermeyen sıradan bir kul, Müslümanlık da bu kadar cık emeğe değmeyen bir din olmamalıdır. İnananlar zaman, zaman kısa surelerin, özellikle de Fatihanın manasını bellemeli ve namazlarını bu manaları düşünerek kılmalıdırlar.

Ama hiç birini bilmese dahi yine de Allah’la konuşuyor gibi, fikrini namaza ve okuduğu Kuranı Kerime vererek kılmalıdır. Çünkü Hz. Peygamber (sa) imanı, İslam’ı ve ihsanı tanımladığı bir hadisi şeriflerinde şöyle der:; "İhsana gelince o, Allah’ı görüyor gibi ibadet etmendir. Sen Onu görmüyor olsan da O seni görüyor ya!". Allah’ın huzurunda, Onunla konuşuyor ve adeta Ona tekmil veriyor gibi kılınmayan bir namazın faydası sadece, borcun üzerinden düşmesinden ibaret olabilir. Böyle bir namaz insan için MIRAÇ olamaz ve insan üzerinde müspet etkisini gösteremez.

Hiç yorum yok:

Powered By Blogger