1 Ekim 2007 Pazartesi

yedi açıdan namaz 7 fıkıh açısından

7- Fıkıh açısından namaz
AHMET TOMOR HOCA

Fıkıh; Bilmek, anlamak, meselenin inceliklerini ve detaylarını kavramak demektir.

Bu nedenle fıkıh ilminin ayrı bir özelliği vardır. Çok dikkat isteyen, kelime kelime okunması, düşünülmesi ve üzerinde titizlikle durulması gereken bir konudur.

Anlaşılmadan okunan fıkıh kitaplarının hiçbir yararı olmadığı gibi, yanlış anlamalara ve ters yorumlara neden olabileceğinden dînî açıdan büyük zararı olabilir.

Virajsız, engelsiz, tenhâ ve düz yollarda uzun süre araç kullanan sürücülerin beyinsel duyguları enerji ve duyarlılığını kaybedince, baktıkları halde görmez ve işittikleri halde duymaz olurlar.

Uzun süre zikzaksız, heyecansız ve anlamsız kitapları okuyanların da beyinsel duyguları enerji ve duyarlılığını kaybeder.

Bunlarda yazıları karıştırmaya ve okuduklarını anlamamaya başlarlar.

Bu eserdeki fıkıh bölümünün, kolaylıkla anlaşılabilmesi ve daha yararlı olabilmesi için virajlı ve zikzaklı bir yol izlemeyi düşündüm ve bu nedenle "Fıkıh açısından namaz" bölümünü sorulu-cevaplı yazmayı uygun gördüm.

S- Namaz'ın özü nedir?

C- Namaz'ın özü yani genel anatomisi farzlarıdır.

S- Namaz'da kaç tane farz vardır?

C- Üzerinde ittifak olunan 12 farz vardır. Bunlardan altısı namazın dışında olup, bunlara "Şart" denir. Diğer altısı namazın içinde olup, bunlara da "Rükûn" denir.

S- Şart ne demektir ve bu şartlar nelerdir?

C- Şart, olmazsa olmaz anlamında olup, şart olmadan meşrut (namaz) olmaz demektir. Şartlar; 1- Hadesten tahâret 2- Necâsetten tahâret 3- Setr-i avret 4- İstikbâl-i kıble 5- Vakit 6- Niyettir.

S- Hadesten tahâret ne demektir?

C- Abdestsizlik veya cünüplük haline, "Hades" denir. Abdest veya gusül almaya da, "Hadesten tahâret" denir. Abdestsizlik haline küçük hades ve cünüplük haline büyük hades denir.

Hiç yorum yok:

Powered By Blogger