28 Eylül 2007 Cuma

Hadi anne gel, seninle namaz oyunu oynayalım

Hadi anne gel, seninle namaz oyunu oynayalım

ESMA SAYIN EKERİM
Miniklerin dünyalarında namazın ve duanın yerleşmesi ancak ebeveynlerinden gördükleriyle gerçekleşebilir. Çocuk, namazı eğer “geçiştirilen” bir şey olarak görüyorsa büyüdüğünde muhtemelen o da öyle yapacaktır.
Oyun çocuk için vazgeçilmezdir. Namazı da oyun gibi vazgeçilmez kılmak namaz sevgisinin inşasında çok önemlidir.

Çocuklara namaz eğitimi vermenin en önemli aşaması, onlara dua sevgisi aşılamaktır. Namaz en güzel dualardan örülü bir demettir. Çocuk duayı severse dua hazinesi olan namazı da sevebilir. Rasûlullah’ın müşfik gönlünü içine çeken saadet asrının çocukları, küçük yaşlardan itibaren Rasûlullah’ın dualarıyla büyümüşlerdir. Hz. Peygamber, Hasan için, “Allah’ım ben, O’nu seviyorum. O’nu sen de sev. O’nu seveni de sev.” buyurmuşlardır. (Müslim, Fedailü’s-Sahabe, 56)

Usâme bin Zeyd ise Rasûlullah’ın kendisi için yaptığı duayı şöyle anlatır: Rasûlullah beni alır, dizi üzerine oturturdu. Hasan’ı da öbür dizine oturturdu. Sonra bizi göğsüne bastırır, “Allah’ım bu ikisine rahmet ihsan eyle. Çünkü ben bunlara hayır ve saadet diliyorum.” derdi. (Buhari, Edeb, 22) Saadet asrının çocukları Rasûlullah’ı ettiği güzel dualarla hatırlıyorlar... Biz de Rabbimizi ettiğimiz güzel dualarla hatırlıyoruz. En güzel duaları Sevgililer Sevgilisine namazda takdim ediyoruz… Biz niye saadet asrımızın çocuklarını dua ve namaz anılarıyla gelecek nesiller için örnek kılmayalım? Bir film oynatsak evimizde… Bu film gerçek olsa… Gerçeğimiz ilâhi hakikatlerden beslense… Başrollerde evin annesi, babası ve çocuğu olsa… Anne yavrusuna dese ki: Yavrucuğum, gel seninle namaz oyunu oynayalım. Rabbimize olan sevgimizi en güzel dualarla namazda yaşayalım… Rabbimizin bizi ne kadar sevdiğini namazda Rabbimizden duyalım… O kendisine hamd edenleri işitir. (Semi Allahu limen hamide) Biz de O’na olan sevgimizi: Övgü ve şükrün en güzeli Rabbimiz içindir, diyerek ifade ederiz. (Rabbena leke’l-hamd) Canımın içi yavrucuğum, Rabbimizi “Allah en büyüktür” (Allahu Ekber) diyerek yüceltiriz; Rabbimiz de bizi yüceltir… Rabbimizi yüceler yücesi terbiye edicim ve sahibim seni kullara ait bütün eksik sıfatlardan uzak kılarım (Sübhane Rabbiye’l-A’la) diyerek hatırlarız; Rabbimiz de bizi sever ve anar…

Baba, bakışlarını tebessüm dolu bir yüzle çocuğuna çevirip; “Yavrucuğum, en güzel dualarla Rabbimize namazda yöneliriz. Namaz kılan kişi, Tahiyyat duasında ‘Bütün dualar, selamlar, şükür ve senalar, bedenî ve malî ibadetler, selamlamaların en güzeli ve her çeşidi, salatın her çeşidi, sözlerin en temizi Allah içindir’ “Ey Nebi Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi Senin üzerine olsun. Selam bize ve Allah’ın Salih kullarının üzerine olsun” Şehadet ederim ki Allah’tan başka ibadet edilecek ilâh yoktur ve yine şahitlik ederim ki Hz. Muhammed O’nun kulu ve elçisidir’ diyerek Rabbine selam verir; Peygamberimiz ve bütün iyi kullar için dua eder.”

Namaz oyununun sonunda aile birbiriyle kaynaşsa, hediyeleşse… Çocuk yeni bir namaz oyunu oynamak istese… Bir gün, çocuk annesine hadi anneciğim, babamla beraber namaz oyunu oynayalım dese… Anne namaz sonrası çocuğuna dönse ve dese: Namaz kılan insan, Salli duasında: “Allah’ım Hz. İbrahim’e, ailesine, yakınlarına, O’na itaat eden ümmetine, dostlarına salat u selam eylediğin ve rahmet ettiğin gibi Hz. Muhammed’e, ailesine, dostlarına, O’na itaat eden ümmetine de salat u selam eyle ve onlara merhamet et.’’ diye duada bulunmaktadır. Namaz dostu, barik duasında “Allah’ım Hz. İbrahim’i, ailesini, dostlarını, yakınlarını, O’na itaat eden ümmetini, dostlarını mübarek kılıp, onları manevi derece itibariyle iki cihanda da yüce kıldığın gibi Hz. Muhammed’i, ailesini, dostlarını, O’na itaat eden ümmetini ve yakınlarını da mübarek kılıp manevi dereceler itibariyle iki cihanda da yücelt.’’ demektedir.

Bir gün baba eve gelse ve Rasûlullah’ın namazı ne kadar çok sevdiğini ve “hadi beni namazla dinlendirin” dediğini çocuğuna anlatsa… Namazda dinlense, namazla sükûnete erse… Namazla çocuğunu sevindirse… Namazda Rabbimizin bizi ne kadar çok sevdiğini çocuğuna anlatsa… Namaz sonrası çocuğuna yönelip, hadi ellerimizi açalım da Rabbimize ettiğimiz duaları bir kere de seninle tekrar edelim dese: ‘’Rabbimiz bize dünyada da iyilik, güzellik ver. Ahirette de iyilik, güzellik ver. Bizi ateş azabından koru. Çünkü sen merhametlilerin en merhametlisisin’’ “Rabbimiz beni, annemi ve babamı, bütün inananları hesap gününde bağışla’’ “Rabbimiz bizi namazı dosdoğru kılanlardan eyle. Bizden gelecek nesilleri de namazı dosdoğru kılanlardan eyle. Dualarımızı kabul buyur.’’

1 yorum:

ümmühan dedi ki...

biz anne-babalar için gerçekten de çok güzel bir öneri. çalışmalarınız için teşekkürler.

Powered By Blogger